Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Satsar på alternativ till halloumi: ”Vill investera i svenska bönder”

Ica och Norrmejerier inleder ett samarbete för att fram ett svenskproducerat alternativ till halloumi och räknar med en försäljning på 350 ton per år.
– Det känns bra att investera för ökad kapacitet trots att konsumtionen av mjölk sjunker, säger Anders Fredriksson, vd på Norrmejerier.

Satsar på alternativ till halloumi: ”Vill investera i svenska bönder”
Ett svenskt alternativ till halloumi tillverkad av 100 procent norrländsk mjölk.

Vad ska osten heta?

Den nya osten, som ska finnas i butik i september 2020, har ännu inget namn. Halloumi är ett varumärkesskyddat begrepp. Det är även Eldost – ett svenskt alternativ till halloumi som lanserats av föreningen Svenska Gårdsmejerister. Vad den nya osten från Norrmejerier ska heta avgörs med hjälp av en namngivningstävling som Ica ska utlysa bland sina kunder.

Importen av halloumi har skjutit i höjden; bara under förra året importerades 4 000 ton till Sverige – framförallt från Cypern. Men debatten om att den cypriotiska osten kan leda till antibiotikaresistens har inneburit att efterfrågan på svenska varianter ökat.

– För att ta upp konkurrensen med de cypriotiska ostarna har vi letat efter en större aktör att samarbeta med så att vi kan få volymer och bra pris. Det känns viktigt att investera i de svenska bönderna som är ledande inom klimat och miljö, säger Anders Svensson, vd för Ica Sverige.

För Norrmejerier del innebär samarbetet att man kan påbörja arbetet med att bygga en ny ysteri- och förädlingsanläggning i Umeå mejeri där den nya produkten kommer att tillverkas – en investering på närmare 40 miljoner kronor. Den nya anläggningen kommer att ha en kapacitet upp mot 2 000 ton ost.

– Vi är stolta över vårt Norrland och att vi med den här satsningen kan erbjuda människor över hela landet en del av norrländskt mathantverk, som inte bara gör gott utan också innebär att man står upp för en god djurvälfärd, säger Anders Fredriksson, vd för Norrmejerier.

Produkten, som är det första storskaliga svenska alternativet till halloumi, kommer att ha samma karaktär som dess utländska motsvarighet men bestå till 100 procent av norrländsk mjölk. För att producera ett kilo ost krävs ungefär nio kilo mjölk.

– Satsningen innebär att vi som mejeriförening kommer att stärka vår betalningsförmåga till de norrländska mjölkbönderna, en förutsättning för en fortsatt utveckling av den norrländska mjölkproduktionen och ett levande Norrland, säger Ander Fredriksson.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: