Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Sidoström från gurkinläggning – en innovativ fullträff

40 nya idéer och sex innovativa produktionskoncept – allt baserat på en sidoström. Det blev resultatet när livsmedelsföretaget Kinda Gurka i Östergötland hade spånmöte tillsammans med ett gäng kreativa livsmedelsexperter.
– Nu får vi se hur vi kan ta detta vidare, säger vd Maria Ström.

Sidoström från gurkinläggning – en innovativ fullträff
Maria Ström, vd på Kinda Gurka AB. Bildmontage: Gustaf Olsson.

Swedish Scaleups…

…är ett samverkansprojekt där tio företagsinkubatorer och science parks i Eskilstuna, Linköping, Norrköping, Uppsala, Västerås och Örebro samverkar för att fler företag ska växa och öka sin omsättning; det handlar om allt från fordonsindustri till gröna näringar. De företag som är med ges tillgång till alla tio parters kunskap, kompetens och nätverk för att snabbare skala upp sina verksamheter.

Kinda Gurka i Rimforsa är ett familjeföretag som drivs av Maria och Håkan Ström. Affärsidén går ut på att köpa in och salta gurka på gammaldags vis, både färsksaltad och som traditionell helkonserv. Gurkorna läggs i stora tunnor där de mjölksyrajäses – ingen ättika eller socker används.

Och det är där som det här med innovationer kommer in i bilden. För från produktionen uppstår även sidoströmmat som i dag inte alls utnyttjas – ett potentiellt funktionellt livsmedel som är bra för både mage och tarmhälsa men som inte utnyttjas.

– Vi har länge haft tankar om att det måste gå att ta vara på och göra något av detta, inte minst som intresset för kombinationen mat och hälsa är så stort i dag. Problemet är att det lätt fastnar på idéstadiet eftersom vi som litet företag saknar både tid, resurser och kompetens. Vi kan gurka, inte mikrobiologi, säger Maria Ström.

I förra veckan deltog hon därför i ett innovativt brain storm-möte tillsammans med bland annat en kock, en produktutvecklare, ett par livsmedelsexperter inklusive konsulten Jesper Lindström som processledare.

Det hela handlar om ett samarbete mellan Vreta Kluster och Alfred Nobel Science Park inom ramen för Swedish Scaleups (se ruta) där Kinda Gurka är med sedan ett år tillbaka.

Det hela gick till så att Maria Ström presenterade företaget och restprodukten i fråga, men fick sedan förhållningsorder om att var tyst och bara lyssna under de tre timmar som processen pågick.

– Annars är det så lätt att man fastnar i praktiska saker som vilken utrustning vi har eller inte har. Hela idén med ett sådant här idéspånande är ju att det ska vara utan ramar – att allt ska vara möjligt.

Under mötet vände och vred man på allt från marknadspotential och målgrupp till investeringsbehov och samarbetspartners.

Resultatet blev 40 nya idéer och sex innovativa produktionskoncept. Inte bara mat utan även andra typer av produkter, men allt baserat på det som i dag bara blir svinn.

– Sedan fick var och en av oss markera vilka av de här idéerna vi trodde mest på. De som fick flest gick vi vidare med för att göra en djupare analys.

Så vad kommer ut av det hela?

– Det är lite tidigt att säga än men spontant tror jag att vi kommer att köra två parallella spår. En del av restprodukten kanske vi säljer vidare och en annan förädlar vi själva, säger Maria Ström och förklarar att det handlar om rätt stora volymer på årsbasis.

Kinda Gurka hanterar årligen cirka 500 ton gurka och omsätter 18 miljoner kronor per år. Högsäsongen drar i gång runt påsk då de första växthusodlade gurkorna är klara och fortsätter med frilansodlade gurkor under sommaren och fram till en bit in på höstkanten.

Företaget har tio heltidsanställda, men under den intensiva sommarperioden tar de även in extraarbetare.

– Att utveckla nya produkter är därför både ett sätt att få en jämnare arbetsbelastning under året och att minska sårbarheten genom att stå på flera ben. Dessutom är det ju bra ur ett hållbarhetsperspektiv, säger Maria Ström.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: