Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Smaka på Stockholm bjuder på en försmak av framtiden mat

Årets Smaka på Stockholm Future Food Festival siktar på noll svinn tack vare ”räddad mat” från butiker och grossister. Närmare 40 restauranger och food trucks finns också på plats tillsammans med kockar från hela världen.

Smaka på Stockholm bjuder på en försmak av framtiden mat
Foto: Smaka på Stockholm.

Miljöarbetet under festivalen

Festivalen arbetar med WWF där deltagande restauranger kan få hjälp att mäta maträtternas nivåer av CO2 utsläpp. Källsorteringen på plats sköts av Veolia uppdelat på glas x 2, wellpapp, matavfall, trä och brännbart. Stockholm Vatten och Avfall AB tar hand om gästernas eget matavfall för biogasproduktion och biokol. Mat som finns kvar på kvällen säljs via appen Karma samt skänks bort till hjälporganisationer.

Nu på onsdag drar Sveriges största matfestival igång i Kungsträdgården.Under fem dagar väntas runt 350 000 besökare till Smaka på Stockholm Future Food Festival.

Nytt för i år är att stora kyldiskar fylls med räddade matvaror som förser alla gästkockar med råvaror. Kylarna används även av samtliga krogar och food trucks på festivalen för att skapa tillbehör till sina menyer.

– Som en av världens största matfestivaler har vi ett ansvar att lyfta hållbarhet inom mat och dryck. Målet i år är att öka medvetenheten kring all mat som slängs i onödan. Eftersom det är gratis att besöka festivalen når vi en bred grupp människor som vi hoppas kunna påverka i positiv riktning, säger Anders Sewerin som grundat Smaka på Stockholm.

Ytterligare en nyhet är att samtliga medverkande restauranger och food trucks har tagit fram var sin signaturrätt som ska inspirera till en bättre värld. Rätterna är skapade utifrån framtidens krav på hälsa och hållbarhet utan att ge avkall på smaken.

I år utvidgas även Foodtech Village till en stor paviljong med fyra teman: Zero waste, framtidens matprodukter, mat & hälsa samt mat i den framtida staden. Här kan besökarna möta entreprenörer som arbetar med framtidens mat- och dryckeslösningar genom teknik.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019