Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Snabba vändningar på HK Scan – Tero Hemmilä blir ny vd

HK Scan har tröttnat på den dåliga ekonomiska utvecklingen i det finska moderbolaget. I går fick både vd Jari Latvanen och styrelseordföranden Mikko Niklula gå med omedelbar verkan. I dag onsdag presenteras en ny vd: Tero Hemmilä, som tillträder i början av nästa år.

Snabba vändningar på HK Scan – Tero Hemmilä blir ny vd
Tero Hemmilä blir ny vd på HK Scan.

Den finskägda kött- och charkjätten HK Scan har haft ett kämpigt 2018, med ett minusresultat på 45,7 miljoner euro – vilket motsvarar 473 miljoner svenska kronor – samtidigt som aktien rasat närmare 50 procent, enligt Dagens Industri. 

I går tisdag kom reaktionen, då HK Scans styrelse beslutade att peta Mikko Niklula som ordförande samtidigt som vd Jari Latvanen får lämna sin post med omedelbar verkan.

– Företaget har en stark från jord till bord-strategi, och den grundläggande riktningen är den rätta. Men implementeringen av strategin har inte förbättrat lönsamheten på det sätt vi förväntat oss, kommenterar Reijo Kiskola, ny ordförande i HK Scan.

Och i dag presenteras Tero Hemmilä som ny vd. Han är för närvarande kommersiell chef för Norden på norska Yara och tillträder sin nya tjänst senast i mars 2019.

HK Scan Sweden AB ägs av den finska HK Scan-koncernen sedan 2007. Svenska Lantmännen är näst största ägare i HK Scan med 6 procent av aktierna.

– Vi är glada att börja arbeta tillsammans med Tero Hemmilä, som representerar den mångsidiga mat- och köttkompetens som behövs i en förändringssituation. Jag är övertygad om att han snabbt kan driva reformer som förbättrar företagets lönsamhet, säger Reijo Kiskola.

 

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev