Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Styckningsschema för grönsaker ska inspirera till mindre svinn

Kökstillverkaren Marbodal har i samarbete med Sveriges mest kände ”svinnkock” tagit fram styckningsscheman för olika grönsaker.
– Något av det godaste man kan göra är att fritera rottrådarna på purjolöken, säger Paul Svensson.

Styckningsschema för grönsaker ska inspirera till mindre svinn
Foto: Marbodal.

De tre affischerna ...

...lanseras i en begränsad upplaga och finns att beställa på www.marbodal.se/bestall-poster. Hela överskottet går till Stockholms stadsmissions verksamhetsområde Matcentralen, som tar tillvara på mat som annars hade slängts.

Varje år slänger svenskarna hundratusentals ton mat; en stor del av matsvinnet är grönsaker.

Som en del av Marbodals hållbarhetsarbete lanseras därför styckningsscheman för grönsaker – som en lekfull utmaning till de traditionella styckningsscheman som finns för olika köttslag.

– Jag valde ut de tre grönsaker som jag gillar allra mest, säger Paul Svensson, när han under en pressfrukost tidigare i veckan lagade upp fantastiska rätter på bland annat rotstock, rottrådar, dill och blast av purjolök, rotselleri och fänkål.

Han förklarar att precis som olika detaljer av kött kräver olika tider och typ av tillagning så är det samma sak med olika delar av grönsaker. Det vita på purlöken är helt annorlunda än det gröna, vilket man kan utnyttja genom mer kreativ ”styckning” och tillagning.

Många gånger beror matsvinn på en okunskap om dels hur länge enråvara håller, men också vilken del av råvaran man faktiskt kan använda i sin matlagning. Med samarbetet vill Marbodal sprida budskapet om vikten av att ta tillvara på hela råvaran, samt bidra med en inredningsdetalj som passar i alla typer av kök.

– Genom smarta lösningar och funktioner kan vi göra det enklare att leva ett hållbart liv i köket. En bidragande faktor till att mat slängs är att den ligger i skåp och lådor där den inte syns. Genom överskådlig förvaring och bra lösningar för källsortering tror vi att fler vill bidra, säger Amanda Jackson, hållbarhetschef på Marbodals moderbolag, Nobia.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Bergstrom & Hellqvist wide Nyhetsbrev