Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Superdator i duell med svenska toppkockar

Kan superdatorn Watson komponera bättre recept än några av Sveriges bästa kockar? Den frågan ställdes på sin spets, när Chef Watson och Sopköket utmanade tre toppkockar.

Superdator i duell med svenska toppkockar
Sopkökets kockar tog hjälp av superdatorn Chef Watson i tävlingen mot tre toppkockar.

Tävlingen bestod i att utifrån exakt samma råvaror analysera smakerna och komponera recept, som senare tillagades. De båda lagen fick en kvart på sig att ta fram recepten.

Sopköket är ett nystartat företag, som lagar mat av råvaror nära utgångsdatum för att minska matsvinnet. I tävlingen tog de hjälp av Chef Watson, en version av superdatorn Watson, som har analyserat 9 000 recept ner på molekylnivå och lärt sig förstå hur och vilka ingredienser som fungerar bra tillsammans. Systemet kan därför komponera helt nya recept utifrån olika råvaror.

Christina Claughton-Wallin, som är kundansvarig på IBM och jobbar med livsmedelsfrågor, menar att tekniken kan användas för att snabba upp innovationsgraden både för kockar och livsmedelsproducenter.

Än så länge är Chef Watson en öppen hemsida, som är gratis att använda. Det finns även en premiumversion som kan anpassas efter specifika önskemål, till exempel hållbarhet, berättar Christina.

–En tanke bakom tävlingen var att sätta matsvinnet i fokus och visa vad man kan göra av råvarorna med hjälp av en digital sous chef

Hur gick det då i tävlingen som arrangerades under Smaka på Stockholm 2-6 juni?

Det var väldigt jämt, enligt juryn, men de mänskliga kockarna, Ulrika Brydling, Paul Svensson och Stefan Eriksson, vann på mer varierande konsistenser och för att de var bättre på att lyfta fram råvarornas smaker.

Text: Carina Malm

Läs mer om Chef Watson och robotar i livsmedelsindustrin i Lif nr 6, som utkommer den 7 september.

Taggar

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019