Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svensk ärttempe ny klimatsmart vego-råvara

Kan ärttempe-burgare bli en ny maträtt i Sverige? Det tror i alla fall Pia Qvarnström, Mögelmat, som driver ett av projekten i Vinnovas satsning på klimatsmart protein.

Svensk ärttempe ny klimatsmart vego-råvara
Burgare av ärttempe är en rätterna som serveras i Mögelmats foodtruck. Foto: Mögelmat AB

Med projektet Ärttempe – ett köttigt vegoprotein med unika hälsomervärden, hoppas Pia Qvarnström ta fram den vinnande produkten i Vinnovas proteinsatsning, som avslutas med en provsmakning den 16 november.

Vad är tempe?
-Det är ett traditionellt indonesiskt livsmedel av baljväxter, oftast soja, som fementeras med mögelsvampen rhizopus oligosporus. Nedbrytningen tillför näringsämnen och smak och gör att råvaran blir mer lättsmält.

Hur lång tid tar processen?
-Cirka två dygn.

Hur ska du använda projektpengarna på en halv miljon kronor?
-Jag testar nya steg i fermenteringsprocessen för att få fram produkter med bättre näringsvärden, andra former och konsistenser.

Var gör du dina tester?
-Jag har tillgång till ett lab inom EU-projektet MatLust, som drivs av Destination Södertälje.

Vilken typ av ärtor använder du till tempen?
-Svenskodlade, ekologiska, gula ärtor. En anledning är att det finns gott om dem, men på sikt kan det bli andra svenskodlade ekologiska baljväxter.

Hur ska man äta tempe?
-Den kan stekas, kokas, grillas eller bakas. Färsk tempe har kort hållbarhet och ska tillagas så snabbt som möjligt, annars kan den frysas in och tillagas senare.

Vilken är din egen tempefavorit?
-Jag äter den helst långsamt stekt i kokosolja med svartpeppar, kryddpeppar och salt.

Du driver även den populära foodtrucken Mögel. Hinner du köra den samtidigt med projektet?
-Nej, jag kommer bara att kunna delta på en del festivaler i sommar.

För ett år sedan startade du företaget Mögelmat AB. Varför valde du det namnet?
-För det första är det ju vad tempe är – en mögelprodukt. Sedan tycker jag att det är ett roligt namn och det har visat sig att det har fått ett bra genomslag. Det är också ett sätt att få folk att fundera på vad det är de äter. Ofta kallas mat för något som låter gott, men som det inte innehåller – man ser mer till ytan än till innehållet.

Hur ser du på framtiden för din ärttempe?
-Jag hoppas snart kunna få ut den till restauranger, där det finns ett stort intresse, men även till dagligvaruhandeln och kanske till skolmatsalar.

Text: Carina Malm

Läs mer om ärttempe och andra projekt inom Vinnovas satsning på klimatsmarta proteiner i Lif nr 6, som utkommer 7 september med ett temanummer om proteinskiftet.

 

Taggar

comments powered by Disqus
Annons: Livsmedelsdagarna_170626
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss

Följ oss!

Facebook


Twitter

Annons: