Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svenska Ägg vill göra julbordet mer hållbart

Går det att få svenska folket att byta ut skinkan och korven på julbordet mot ägg?
Tja, branschorganisationen Svenska Ägg gör i alla fall ett gott försök när de lanserar sin satsning på en mer hållbar jul.

Svenska Ägg vill göra julbordet mer hållbart
Vad sägs om en smarrig dessertomelett efter julbordet? Foto: Svenska Ägg.

Att välja svenska råvaror och klimatsmarta proteinkällor är två sätt att göra julbordet mer hållbart. Och i Världsnaturfonden WWF:s nyligen publicerade rapport Köttguiden var det svenska ägget en av de proteinkällor som fick grönt ljus och lyftes fram som ett klokt matval med ett förhållandevis litet klimatavtryck.

Detta framhåller Svenska Ägg i ett pressmeddelande som ska få svenska folket att äta mer ägg i jul.

– I dag när det är så många som väljer ett mer vegetariskt julbord utan kött är ägg en bra alternativ proteinkälla som de flesta gillar, säger verksamhetsledaren Marie Lönneskog Hogstadius, till Livsmedel i fokus.

Hon menar att många förknippar ägg på julbordet med fyllda ägghalvor, men att ägg kan användas till så mycket mer, såsom en äggtoddy till fördrink, laxpaté på buffén och ostkaka till dessert. Och överblivna ägghalvor passar också bra i exempelvis gubbröra.

Brukar äggförsäljningen minska i samband med jul, när det är så mycket fokus på annat?

– Nej, tvärtom är ägg redan ett ganska vanligt inslag på julbordet. Dessutom blir det ofta ägg till frukost när hela släkten är samlad och bor över. Men vi vill så klart få folk att äta ännu mer ägg, säger Marie Lönneskog Hogstadius, och tipsar om att ägg även är ett bra sätt att minska matsvinnet.

För de flesta julmatsrester kan ju få nytt i liv i form av en omelett.

AGNETA RENMARK

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev