Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svenskarna är dåliga på fullkorn

Från sommar och semester till prestationskrav på jobbet. Fazer har med hjälp av Sifo undersökt svenska folkets sätt att klara av omställningen. Och det visar sig att varannan svensk väljer kaffe medan ganska få laddar med fullkorn.

Svenskarna är dåliga på fullkorn
Fullkorn eller kaffe – vad får hjärnan att funka bäst?

Att känna sig trött innan arbetsdagens slut är inte ovanligt, framför allt inte efter en längre period av avkopplande semesterdagar.

Enligt den färska Sifoundersökningen, gjord på uppdrag av Fazer, svarar hela 49 procent att de väljer att bota denna trötthet med en kopp kaffe. Men att 56 procent uppger att de aldrig anpassar sin mathållning för att orka med eller prestera extra bra under en arbetsdag.

Fullkornsprodukter konsumeras främst på morgonen, då hela 60 procent av de svarande inkluderar det i sin frukost. Men ju längre dagen går desto glesare blir intaget. Endast 12 procent av de svarande äter fullkorn vid lunch och 16 procent vid middagen.

För att hålla hjärnaktiviteten stabil under hela dagen och kunna prestera på jobbet bör man inkludera mer kolhydrater med fullkorn och fibrer i sina måltider, enligt dietisten Kajsa Asp.
 
– Många vet om att vi behöver kolhydrater när vi ska prestera fysiskt. Men att kolhydrater även är viktigt för hjärnan är det inte lika många som vet. Hjärnan behöver ungefär 100 gram kolhydrater per dag. Fullkornsbröd, gröt och hela korn innehåller fibrer och kolhydrater som ger stabil energi till hela kroppen, inklusive hjärnan, säger hon.

Enligt Livsmedelsverket bör kvinnor äta 70 gram fullkorn per dag och män 90 gram. I dagsläget är det bara en av tio av tio som når upp i den nivån. 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Global Werbeagentur Nürnberg Diversified (1) Nyhetsbrev