Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svenskarna äter mer sjömat – men det är fortfarande för lite

Två av tre svenskar äter bara fisk och skaldjur en gång i veckan eller ännu mer sällan. Lax är den dominerande fiskrätten på svenska mattallrikar, och viktiga drivkrafter för att äta sjömat är smaken och hälsan.
Allt enligt rapporten Sjömat i Sverige 2019 som presenterades i dag.

Svenskarna äter mer sjömat – men det är fortfarande för lite
Foto: Shutterstock.

Sjömat i Sverige

Rapporten ges ut av Norges Sjømatråd, som är den norska fiskenäringens marknadsorgan. Rapporten bygger på flera kvantitativa och kvalitativa studier, däribland Consumption of Seafood 2008–2019 Sweden, genomförd av GFK Sverige, konsumtionsdata från 4 000 hushåll, samt Seafood Consumer Insight, genomförd av Kantar Sifo för Norges Sjømatråd, 2012–2019 med 8 044 svenska konsumenter respondenter.

Konsumtionen av sjömat, alltså fisk och skaldjur, i Sverige har stabiliserats något efter flera års nedgång. Det visar en omfattande kartläggning av svenskarnas konsumtion av fisk och skaldjur som Norges Sjömatsråd genomfört, med data från 4 000 hushåll och statistik från flera oberoende undersökningsföretag, däribland GfK och Kantar Sifo.

Dock äter vi fortfarande på tok för lite sjömat, i alla fall om man jämför med Livsmedelsverkets rekommendationer på två till tre gånger i veckan. I genomsnitt åt svenskarna 71 måltider sjömat under 2018, vilket ger ett snitt på knappt 1,4 måltider i veckan.

– Endast en av fem måltider med animaliska proteiner som lagas i de svenska hemmen består av sjömat, detta trots att kraven på hållbara livsmedel och hälsosamma val ökat, säger Sigmund Bjørgo på Norges Sjömatråd, när han presenterar rapporten på Norges ambassad i Stockholm. 

Enligt honom finns det ett samband mellan ålder och sjömatskonsumtion och det är framförallt de yngre som väljer bort sjömaten. Hushållskonsumtionen bland de yngsta som undersökts i rapporten (18–34 år) ligger på 7,6 kilo per år medan konsumtionen i den äldsta gruppen (65 plus) landade på drygt 21 kilo under 2018.

Drivkrafterna för att äta sjömat handlar först och främst om smak, i andra hand att det är bra för hälsan, därefter att fisk är ett fettsnålt alternativ och att den är miljövänligt producerad. Dock uppfattas sjömat som relativt dyrt och har ökat mer än konsumentprisindex under de senaste åren.

Sigmund Bjørgo berättar att Sverige brukar kallas för en ”fryst marknad” vad gäller fisk eftersom merparten som konsumeras är fryst.

Konsumtionen av sjömat är ganska ojämnt fördelat över året; en stor del äts vid specifika säsonger och högtider. Exempelvis sker nästan hälften av svenskarnas konsumtion av gravad lax och sill kring jul och midsommar.

Tillagning av fisk betraktas ofta vara ett hinder för ökad konsumtion enligt rapporten. Svenskarna tycker generellt att det är svårt att tillaga fisk, men just laxen anses lätt att laga.

INGELA STENSON/AGNETA RENMARK

 

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: