Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svensken dricker allt mindre läsk

Svenskarnas läskkonsumtionen har minskat under de senaste åren.
– Om man ser till sockrad läsk dricker vi 57 liter per person och år och det är betydligt mindre än för tio år sedan, säger Louise Ungerth, chef Konsument & Miljö, Konsumentföreningen Stockholm (KfS).

Svensken dricker allt mindre läsk
Foto: Konsumentföreningen Stockholm

– Att exempelvis Aftonbladet får läskkonsumtionen till 92 liter per person och år beror på att de inkluderar lightläsk och smaksatt kolsyrat vatten. Poängen i Aftonbladets artikelserie är svenskens stora konsumtion av socker och då bör man exkludera den sockerfria läsken och vattnet från statistiken. Faktum är att konsumtionen av sockrad läsk faktiskt har minskat från 73 liter per person och år till 57 liter under perioden 2003-2014 enligt Sveriges Bryggeriers statistik, säger Louise Ungerth.

Även när det gäller svenskens konsumtion av godis och choklad tycks det föreligga felaktigheter. Enligt den officiella statistiken från Jordbruksverket åt svenskarna 17 kilo godis per person och år 2013 och 15 kilo år 2014. Men enligt KfS har konsumtionen legat stilla runt 14 kilo per person och år sedan år 2000. KfS grundar sina siffror på uppgifter från Chokofa, organisationen för choklad- och konfektyrbranschen. Chokofa redovisar Sveriges försäljningsstatistik gällande choklad och konfektyr till såväl SCB, EU och Delfi Marknadspartner, som löpande sammanställer statistik från företagens egna försäljningssiffror. Chokofa uppger att Jordbruksverkets högre siffror beror på att viss data har dubbelräknats.

– Det är bra att det är stort fokus i debatten på att vi äter för mycket sockerrika produkter för att det ska vara hälsosamt. Statistik är ingen exakt vetenskap men det är viktigt att det är ordning på siffrorna så att vi kan angripa orsaker till ohälsa utifrån korrekt underlag och mäta framgångar och bakslag när det gäller svenskarnas matvanor kopplat till hälsa, säger Louise Ungerth.

Källa: Konsumentföreningen Stockholm

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev