Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Svenskt Kötts nya vd: "Jag ska förstärka hållbarhetsarbetet"

Från energi- och miljöpolitiken till hetluften i kött- och klimatdebatten. Isabel Moretti blir ny vd på Svenskt Kött vid årsskiftet.
Största utmaningen?
Att få unga medvetna konsumenter att bli ännu mer medvetna och välja det svenska köttet för miljöns och hälsans skull.

Svenskt Kötts nya vd:
Isabel Moretti blir ny vd för Svenskt Kött från och med 10 januari.

Isabel Moretti är agronom med rötter i Värmland och Brasilien. Under de senaste tio åren har hon varit på LRF där hon de senaste fem åren varit chef för energi- och miljöenheten. Innan dess arbetade hon med miljöpolitik och jordbrukspolitik som sakkunnig inom regeringskansliet, riksdagen, EU-kommissionen och EU-parlamentet.

– Jag är både förväntansfull och ödmjuk inför uppdraget. I det samhälle vi lever i idag blir debatten allt mer baserad på starka värderingar – på gott och ont. Här ska svensk djurhållning och köttproduktion fortsatt positionera sig som det bästa valet för konsumenten, säger hon.

Vilka är dina viktigaste prioriteringar när du börjar nya jobbet?

– Nummer ett är att fortsätta att hålla i det väldigt goda arbete som redan pågår på Svenskt Kött, med att öka kunskapsbasen om svenskt kött genom information och inspiration. Det jagvill förstärka ytterligare är att få ut de starka värden som finns i svensk kött vad gällerhållbarhet och klimat. Det är på de grunderna jag är rekryterad.

Köttkonsumtionen går ju ned just nu. Vad ska du göra åt det?

– Att köttätandet minskar, särskilt bland den yngre generationen, är något vi får lära oss leva med. Det finns inga trendspaningar som tyder på att det skulle ändras, tvärtom kommer vi att få ännu mer medvetna konsumenter som är måna om att det de äter ska vara bra för både dem själva och för miljön. Vårt jobb är att få fler att förstå att just det svenska köttet har alla de där värdena man vill ha. Hälften av allt kött vi äter i dag är importerat så att köttkonsumtionen totalt minskar är inte ett hot. Vårt jobb är ju att öka andelen svenskt kött, säger Isabel Moretti.

Hur ska du lyckas med det?

– Fokus kommer bli att förstärka opinionsbildning mot unga utifrån hållbarhetsfrågorna genom att rekrytera en medarbetare med just det uppdraget. Tillsammans med styrelsen och mina medarbetare tar vi också fram en strategi i början av året. 

Svenskt Kötts nuvarande vd, Elisabet Qvarford, tillträdde på posten för tre år sedan men har arbetat i organisationen sedan 2012. Hon ska nu ge sig ut på en långresa och säger sig sedan vara redo för nya, spännande utmaningar.

 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Triolab