Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Tack till förträfflig livsstilsguru

Det är en fantastisk gärning som Mai-Lis Hellenius gjort under sina år som professor på Karolinska Institutet, där hon bland annat startade den omtalade och smått världsberömda livsstilsenheten på hjärtkliniken. Livsmedel i fokus var på plats när hon avtackades.

Tack till förträfflig livsstilsguru

Vi är 700 personer som är på plats för att lyssna på Mai-Lis Hellenius och hennes kollegor i samband med avtackningen 1 februari.

Mai-Lis berättar hur hon alltmer betonar motionens läkande kraft och att flera studier talar för detta. Stillasittandet hotar vår hälsa och förkortar livet. Risken för hjärt- och kärlsjukdom halveras för dem som rör på sig, det gäller även dem som ”är runda om magen”.

Men hon är orolig för framtiden. Det metabola syndromet ökar (är vanligare hos män än kvinnor) och man hittar ateroskleros redan hos små barn. Det är enkelt att inse att det behövs fler professorer i förebyggande arbete, som har det bredare synsättet där både stress och andra livsstilsfaktorer tas med i bilden.

Mai-Lis budskap genomsyrar föreläsningen – vi får upp och röra på oss flera gånger under roliga former. Och det serveras ”muskelmuffins” till kaffet efteråt. Recept på dessa finns på sundkurs.se, för den som känner sig hugad att baka och pröva.

Jag tror att vi kommer att få se och höra mer av Mai-Lis även i fortsättningen, hon brinner för sin sak och är pigg som en mört.

 INGELA STENSON

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019