Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Tack Tokyo – vi kommer tillbaka!

LivsmedelsFöreningens årliga studieresa närmar sig sitt slut. Anna-Karin Karlsson, ordförande i föreningen, och Ingela Stenson, chefredaktör för Livsmedel i fokus, summerar en smakrik vårvecka i Tokyo med många oförglömliga upplevelser.

Tack Tokyo – vi kommer tillbaka!

Tillsammans med ett dussin medlemmar från LivsmedelsFöreningen har vi i bokstavlig bemärkelse smakat oss igenom Tokyos dignande utbud av marknader, matbutiker och restauranger och andra matställen. Här finns inte mindre än 150 000 krogar. Som jämförelse kan nämnas att New York har omkring 10 000.

Vi har bland annat njutit av Japans motsvarighet till vårt svenska fredagsmys, det vill säga shaka shaka med en underbart god buljong, fin svamp och fräscha grönsaker att lägga i, tunt skuretwagyukött, griskött eller kyckling.

Singelätandet är mycket utbrett och restauranger och barer är helt anpassade efter ett stort antal ensamätare, det känns varken obekvämt eller konstigt att sitta själv vid bordet.

Hela 69 procent av den mat som äts i Japan importeras, det gäller allt från fisk och skaldjur till ris, kött och mejeriprodukter, vilket gör att man är oerhört beroende av omvärlden.

Lätt perfektionism råder, allt är snyggt, förpackningarna är fulländade, allt är genomtänkt och välordnat – inget skräp. Japaner värderar premium, råvaror är viktiga, och man är beredd att betala för kvalitet. Råvaruhanteringen är minutiös, likaså märkning och certifikat, man sätter en ära i att detta ska vara korrekt.

I Japan har man historiskt sett haft sunda matvanor med mycket fisk och grönsaker, men i takt med ökat välstånd har köttkonsumtionen ökat medan fisken minskar. En viss oro finns över hur detta kommer att påverka folkhälsan. Vissa cancerformer ökar i en allt äldre befolkning, därför ökar även fokus på hälsa och välmående.

Däremot är hållbarhet i stort sett en ickefråga. Vi ser inga som helst spår av ”plastbantning”, tvärtom är det mesta gärna flerdubbelt packat i plast.

En stor del av resan består av studiebesök på olika livsmedelsföretag. Ett av dem är ett Sakebryggeri i utkanten av Tokyo, en industri styrd av regler och gamla traditioner. Till sake används ett alldeles speciellt ris från Kyoto-området med extra hög stärkelsehalt. Provsmakning av tre olika sorters sake står på menyn: en pastöriserad, en opastöriserad (raw), och en smaksatt med plommon.

Vi besöker även TetraPak i Tokyo. I ett land med åldrande befolkning lanseras nu allt fler extra näringstäta produkter med funktionella ingredienser i mindre förpackningar. Kvinnor är alltmer yrkesverksamma och behöver därmed bekvämlighet och hjälp, även av robotar. Marknadsföringen är dock väldigt gammeldags, eller vad sägs om uttryck som "convenience for housewifes".  

Vi lämnar Tokyo med en viss saknad och en stark känsla av att vilja komma tillbaka. Vi är fortsatt nyfikna på, och imponerade av, matkulturen, traditionerna, allt det syrade och tanken att ta vara på maten på ett riktigt bra sätt.

Vi har lärt oss mycket och haft väldigt trevligt tillsammans, helt i LivsmedelsFöreningens anda.

INGELA STENSON/ANNA-KARIN KARLSSON

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev