Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Torsåker Gård: "Hållbarhet är ett detektivarbete"

Att sälja in framtidens hållbara mat till konsumenterna kan enkelt sammanfattas så här: Respekt för råvaran och kommunicera hållbarhetsarbetet på ett både lustfyllt och transparent sätt.

Torsåker Gård:
Framtidens hållbara mat var i fokus för ett seminarium i Tomorrows Trädgård. Foto: Agneta Renmark

För klimatets, miljöns, arternas och vår egen skull behöver vi tänka till kring vad vi äter och hur vår livsmedelsproduktion går till. Det var temat för ett samtal om framtidens mat i Tomorrows Trädgård.

Projektutvecklaren Anna Henning Moberg är en av dem som tillsammans med sina kollegor på Axfoundations Torsåker Gård arbetar stenhårt för att förändra livsmedelssystemet i en mer hållbar riktning.

Det är här man utvecklat den redan väldigt omtalade baljväxtfärsen, gjord på gråärta, sötlupin och åkerböna, och som blivit ett uppskattat alternativ till köttfärs.

– Det har tagit tid och varit ett detektivarbete utan dess like. Vi är väldigt ödmjuka inför hur komplext det är att ta fram ett helt nytt livsmedel och vill delar därför gärna med oss av våra kunskaper och erfarenheter till hela branschen, säger Anna Henning Moberg.

Claes Hasselhuhn, köksmästare på konferensanläggningen Vår gård, berättade hur han med gott resultat använder baljväxtfärsen i sin matlagning. Men även hur en ökande medvetenhet och respekt för råvaran får kockarna att ta vara på precis allt i köket.

– Vi picklar blomkålsblast och gör örtolja på persiljestjälkar. Och allt köttputs slänger vi in allteftersom i en påse i frysen. När den är full tinar vi upp den och mal köttet till färs, säger han.

Elin Larsson, hållbarhetsstrateg och moderator, menade att man som livsmedelsproducent måste vara transparant och även berätta även sådant som inte är perfekt.

– Framförallt måste det vara lustfyllt att kommunicera hållbarhet, säger hon.

Och visst. Att be kunderna vara med och ”rädda mat” låter onekligen bättre än att be dem köpa ”gammal” mat.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: