Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Trendbrottet: Oron för att äta kolhydrater minskar

En ny undersökning från Brödinstitutets visar att oron för att äta för mycket av socker, kolhydrater och fett kraftigt minskar – framförallt under det senaste året. En annan tydlig trend är att fler vill äta fullkorn, medan begreppet nyttigt oftare förknippas med vad maten inte innehåller än vad den faktiskt består av.

Trendbrottet: Oron för att äta kolhydrater minskar
Foto: Brödinstitutet.

Allmänhetsundersökningen 2018

Undersökningen har genomförts av United Minds på uppdrag av Brödinstitutet. 1 043 personer i åldrarna 18 till 80 år intervjuades i oktober-november 2018.

För femte året i rad har United Minds genomfört en så kallad allmänhetsundersökning på uppdrag av Brödinstitutet.

Årets resultat visar att två av tre svenskar uppger att de känner sig nöjda med sig själva genom att äta hälsosamt. Denna grupp är också mer vänligt inställd till kolhydrater och fullkorn i genomsnitt jämfört med resten av befolkningen. De håller också med om att det finns en överdriven rädsla för kolhydrater i dag. Undersökningen visar att hälsosam mat överlag förknippas med att den innehåller få tillsatser, är näringsrik och så lite processad som möjligt.

En annan slående slutsats är att intresset för fullkorn växt sig starkt. 60 procent av de tillfrågade instämmer i påståendet att fullkorn är bra för hälsan och 70 procent att det är bra för tarmhälsan. Nästan hälften uppger att de vill äta mer fullkorn och fibrer för hälsans skull.

– Fullkorn går från doldis till bästis inom folkhälsan nu, det är väldigt tydligt och välkommet, säger Maria Sitell, dietist och talesperson på Brödinstitutet, och förklarar att fullkorn är den enskilda kostfaktor som förebygger ohälsa i högsta grad enligt WHO:s sammanställning av forskningsläget.

Trots att oron för mat minskar äter ändå nästan hälften av personerna som ingick i studien olika ”fritt-från”-produkter, såsom exempelvis gluten- eller laktosfritt – även de som inte har någon överkänslighet. Det är fler av dem som inte har en diagnos än de som har som tycker att ”fritt-från”-produkter är ett mer hälsosamt alternativ.

Enligt Livsmedelsverket har cirka 15 procent av svenska folket någon form av överkänslighet mot mat. En till tre procent har celiaki (glutenintolerans) och runt fyra till tio procent har laktosintolerans.

Etnologen och måltidsforskaren Richard Tellström kommenterar detta så här:

– Att gå från att vara allätare till att utesluta viss mat är ett roulettespel med evolutionen och den framtida folkhälsan. Matvanor ska sättas i ett förhistoriskt, historiskt och nutida sammanhang. Genom att vi har varit allätare i riktigt många generationer tillbaka har vi också överlevt och utvecklats.

 

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019