Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Trendseminarium 21 mars

LivsmedelsFöreningens trendseminarium, "Det är i tarmen det händer"/ "Allt om tarmhälsans betydelse" var välbesökt. Många intressanta och spännande föreläsningar, moderator för dagen var LivsmedelsFöreningens ordförande Ingela Stenson.

Trendseminarium 21 mars

Först ut var Peter Wennström, hälsokommunikationsexpert från Healthy Marketing Team, som föreläste om "Det senaste inom marknadsföring av hälsosam/tarmvänlig mat". Han sa bland annat att EUs begränsning av kommunikationen om probiotikans hälsofördelar har inneburit att protein har tagit över. Nu är det proteiner i allt.

 

"Fullkorn är ett utmärkt prebiotika, dvs näring för tarmfloran", Maria Sitell, Brödinstitutet.

 

 

 

 

Professor Anders Sjödin ingår i Efsas arbetsgrupp för hälsopåståenden. Han rekommenderar alla livsmedelsföretagare som vill söka Efsas godkännande för ett hälsopåstående att noga läsa EUs guidelines och opinions

 

 

Professor Tore Midtvedt, Karolinska Institutet, berättade att probiotiska bakteriestammar har effekt på flera sjukdomar, till exempel diabetes, celiaki och IBS. Antibiotikabehandlingar kan ge långvarig förändring av tarmfloran. Flera faktorer i livsstilen har negativ effekt på tarmfloran, till exempel konserveringsmedel och pesticider.

 

Transplantation av bakterier från friska till personer med obalans i tarmfloran ger mycket bra resultat, berättade professor Elisabeth Norin, Karolinska Institutet

 

 

 

Tarmfloran är involverad i blodsockerreglering samt aptit- och viktreglering. Anne Nilsson, docent vid Lunds Universitet, berättade om sin forskning.

 

 

 

Verum är Norrmejeriers produktserie som innehåller en patenterad bakteriekultur som hämmar patogena bakterier in vitro. Anna-Karin Karlsson berättar om hur reglerna för kommunikation av hälsoeffekterna påverkar marknadsföringen av produkterna

 

 

FODMAP -kost kan lindra symptomen hos personer med IBS. Jussi Loponen, Fazer Group, berättar om ett nytt rågbröd, världens första, som kan ingå i FODMAP-kosten. "Low-FODMAP bread innovation."

 

 


Alejandra Vásquez, forskare och VD för företaget ConCellae avslutade dagen - Färsk honung innehåller 13 olika levande mjölksyrabakterier som kan förklara honungens hälsoegenskaper.

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: