Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Tryffelbearnaise Årets matbluff 2016

Det blev tryffelbearnaisen, med en mikroskopisk mängd tryffel signerad Erik Lallerstedt, som tog hem Årets matbluff. I år deltog nästan 14 000 personer i omröstningen, vilket är mer än dubbelt så många som förra året.

Tryffelbearnaise Årets matbluff 2016
Året matbluff 2016. Foto: Äkta vara

– Intresset för antipriset har helt klart växt. Det visar både antalet personer som har röstat, –men också den mediala uppmärksamheten. Alla är vi konsumenter av mat och ingen vill ju bli lurad, säger Äkta varas ordförande Björn Bernhardson.

Om vinnaren säger han så här:

– Jag tror att många känner sig lurade av att man tror att det är en riktig bearnaisesås med recept från hans restaurang och att de skryter med att de har äkta tryffel i, samtidigt som smaken främst visar sig komma från syntetiskt aromämne.

Fördelning av rösterna:
1. Eriks Bearnaise tryffel 4 581 röster (33%)
2. Knorr mörk oxbuljong 3 936 röster (28%)
3. Annas Mandelpepparkakor 3 061 röster (22%)
4. Loka Crush hallon 1 413 röster (10%)
5. Fjällbrynt messmör med smak av lingon 970 röster (7%)
Totalt: 13 961 röster

Så här löd motiveringen för finalisten:

"Nog för att tryffel är drygt, men mer än ett hundradels gram borde man kunna förvänta sig i en sås smaksatt med denna delikatess. De 0,005 procent som såsen innehåller borde närmast beskrivas som en gisslan, för att kunna säga att det är 'äkta tryffel' i, samtidigt som det mesta av smaken kommer från ett syntetiskt aromämne. En normalstor tryffel (50 gram) räcker med detta recept till ett helt ton sås. Att stjärnkocken Erik Lallerstedt kallar såsen för 'min finaste' och pryder dess förpackning med namn och bild, minskar inte direkt konsumentens förväntan. 'Bearnaisen' är dessutom gjord utan smör."

Källa: Äkta vara

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: