Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Tunnbrödet ska bli världskändis – Ikea Food testar nytt matkoncept

Ikea har gjort svenska köttbullar kända över hela jordklotet. Nu är det tunnbrödets tur att bli världskändis.
– Det är kärlek direkt, säger konceptutvecklaren Alexander Magnusson på Ikea Food.

Tunnbrödet ska bli världskändis – Ikea Food testar nytt matkoncept
Ikea Foods konceptutvecklare Alexander Magnusson. Foto: Ikea Food.

Nu i veckan har Ikea en pop up i Malmö för att testa ett helt nytt snabbmatskoncept. Fram tills på fredag serveras en meny som tar avstamp i en svensk klassiker: Tunnbrödet.

– Vi ville hitta ett bra koncept som funkar nu när Ikea nu expanderar med mindre butiker inne i städer. Nu testar vi att det även funkar i praktiken, säger Alexander Magnusson, kock och konceptutvecklare på Ikea Food.

Det han syftar på är de så kallade city centre-butiker som just nu etableras i flera storstäder runt om i världen och där god och enkel mat för människor i farten är en viktig del av konceptet.

Tunnbrödet görs på rågsikt och specialvetemjöl och kryddas med anis, fänkål och korianderfrön och gräddas i portabla pizzaugnar. Och fylls sedan med bland annat kallrökt lax och en krämig äggsallad, eller med vegobullar, mosade gröna ärtor och ärtskott. Det finns även en söt variant med grädde, sylt och färska jordgubbar.

– Men mest populär är den med potatismos, korv och räksallad. För den som inte är bekant med typiskt svenska mattraditioner kan det låta som en något märklig kombination men när man väl smakar blir det kärlek direkt, säger Alexander Magnusson.

Varför just tunnbröd?

– Jag ville hitta något med svensk anknytning och då är tunnbrödet perfekt. Det är en del av den svenska historien, vilket gör att det finns en story som vi kan bygga vidare på. Ute i världen är folk jättenyfikna på allt som är typiskt svenskt.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Empack2019 Nyhetsbrev