Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Två unga entreprenörer tar upp kampen mot livsmedelsjättarna

Det började som ett gymnasieprojekt. Nu lanserar Färsking sin första produkt i 400 dagligvarubutiker i landet. Bakom den osötade granolan står Amanda Larsson och Calle Rosengren som vill skapa bättre mat för unga.

Två unga entreprenörer tar upp kampen mot livsmedelsjättarna

Färsking startades som ett UF-företag i gymnasiet för att göra det enkelt, roligt och coolt för unga att välja hälsosam mat. 

– I dag finns det två tydliga kategorier på hyllorna. Antingen så är produkterna nyttiga men alla riktade sig till vuxna. Eller så har produkterna ett roligt utseende med glada gubbar och skvättande mjölk, men innehåller lite näring och stora mängder socker. Det finns inte tillräckligt bra grejer som riktar sig till barn och unga i livsmedelsbutikerna i dag och det vill vi ändra på, säger Amanda Larsson, som tycker att det är dags att bjuda in barnen i hälsotrenden.

Med hjälp av en grupp investerare har varumärket kunnat byggas ut till en fullskalig satsning. Lanseringen sker nu i dagarna i över 400 butiker inom Ica, Willys och Hemköp runt om i landet – i en kategori där konkurrensen är stenhård. 

Den unga duons granolan är utan tillsatt socker, sötningsmedel eller andra tillsatser, och finns i smakerna äpple/kanel och blåbär/jordgubb.

För att fortsätta produktutvecklingen söker bolaget fler investerare genom crowdfunding. Vem som helst kan köpa en andel i bolaget genom plattformen Pepins, från 500 kronor och uppåt. Tanken är att bygga ett starkt community runt varumärket, där konsumenterna också deltar i produktutvecklingen.

– Vi inspireras av varumärken som Oatly, Ben & Jerrys och Food Pharmacy. Ungdomar kräver att varumärken har en själ och står för något bra. Vi vill ta det ett steg längre och utveckla våra nya produkter tillsammans med unga konsumenter. Vi tror att det är många som skulle tycka att det är roligt att vara med och äga en liten del av Färsking och vi har redan mött ett stort intresse, säger Calle Rosengren. 

 

 

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019