Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Valio minskar koldioxidutsläppen med hjälp av sockerrör

En ny, växtbaserad yoghurtförpackning gör att Valios utsläpp av koldioxid minskar radikalt.
– Vi vill hjälpa konsumenter att fatta miljömässigt kloka beslut, säger Tanja Virtanen-Leppä, förpackningsansvarig på Valio.

Valio minskar koldioxidutsläppen med hjälp av sockerrör

Visste du att...

…genomsnittssvensken släpper ut ca 7 ton koldioxid per person och år.

Alla Valios yoghurtförpackningar tillverkas nu av helt förnybar växtråvara. Det reducerar koldioxidutsläppen med 58 procent i jämförelse med de gamla förpackningarna, vilket motsvarar 330 ton bara här i Sverige per år.

Att förpackningen görs på helt förnybar växtråvara innebär att både skruvkorken, inner- samt ytterhöljet på förpackningen tillverkas av bioetanol, som görs på sockerrör.

– För oss på Valio är det viktigt att ta vårt ansvar och aktivt arbeta för en mer hållbar produktion, säger Tanja Virtanen-Leppä.

Nästa steg är att även göra mjölkförpackningarna helt växtbaserade. Det är, enligt Tanja Virtanen-Leppä, en betydligt större utmaning rent tekniskt.

– Men vi gör framsteg och steg för steg kommer vi även där att minska våra koldioxidutsläpp.

Förpackningen har tagits fram i samråd med Tetra Pak och formatet på förpackningen samt dess egenskaper är exakt samma som i den gamla förpackningen. Det går alltså inte att med blotta ögat se någon skillnad på den gamla eller nya förpackningen.

Den nya förpackningen återvinns också precis som den gamla, där skruvkorken sorteras som plast och övriga förpackningen som kartong.

comments powered by Disqus
Annons: Algol
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Svenskmarkning