Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Västerbottensost är världskändis

Ett brittiskt filmteam har besökt svenska Burträsk för att skildra den unika smaken och historien om Västerbottensost. Dokumentären sänds nu på GreatBigStory.com.

Västerbottensost är världskändis

Västerbotten i toppen

De senaste åren har Västerbottensost stabilt placerat sig på YouGov’s topp tio-lista över mest positivt omtalade och Sveriges starkaste varumärken.

Allt började med att Great Big Story i London kontaktade mejeriet i Burträsk, med en önskan att göra en dokumentär om Västerbottensost. De hade hört talas om den unika osten i norr, som inte kan tillverkas någon annanstans än på det lilla mejeriet i Burträsk och tyckte att det var en historia värd att berätta för världen.

– De fick följa Västerbottensost genom historien, från det att mejerskan Ulrika Eleonora Lindström utarbetade det mytomspunna receptet 1872 till i dag, då Västerbottensost är hela Sveriges egen ost och uppenbarligen når ut i världen, säger ostmästaren Thomas Rudin, som guidade filmteamet och bjöd på inblick i produktionen vid Burträsk mejeri.

Filmteamet besökte även mognadslagret i Ånäset, där 100 000 ostar vilar sig i form på granhyllor, samt en av de gårdar som levererar mjölk till Burträsk mejeri.

– För mig, som varje dag vårdar arvet efter Ulrika Eleonora Lindström, är Västerbottensost mycket större än att bara vara en ost, det var min ambition att förmedla under de två dagarna med filmteamet, säger Thomas Rudin.

Great Big Stories, som ägs och finansieras av CNN i New York, är ett oberoende mediaföretag som årligen reser jorden runt för att porträttera och lyfta fram fascinerande berättelser om människor, platser och saker som kan förändra hur vi ser på världen.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström & Hellqvist
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Triolab