Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Växtbaserat Sverige: ”Vi vill sänka barriärerna”

Sveriges nästa stora exportsuccé kommer från växtriket. Det hoppas i alla fall Lennart Bjurström, Heart of People & Process på Food for Progress och styrelseledamot i Växtbaserat Sverige.

Växtbaserat Sverige: ”Vi vill sänka barriärerna”

Växtbaserat Sverige är en hyfsat nystartad branschorganisation som nu i veckan arrangerade ett seminarium i Almedalen kring växtbaserat som tillväxtmotor och Sveriges nästa exportsuccé.

– Det är fullt realistiskt. Allt fler konsumenter inser det fiffiga i att äta växtbaserat, både för sin egen hälsa och för planetens; marknaden ökar med tvåsiffriga belopp varje år, säger Lennart Bjurström till Livsmedel i fokus.

Han förklarar att en stor fördel med växtbaserade produkter som är lika kött i sin karaktär är att sänka barriärerna för den som inte redan är övertygad och frälst.

– Det här är verkligen en framtidsbransch där vi här i Sverige skulle kunna exportera inte bara livsmedel utan även kunskap till andra länder och världsdelar. Det handlar om att lösa globala utmaningar genom att ta vara på globala möjligheter.

Du var med och lanserade Växtbaserat Sverige förra året i Almedalen. Vad har hänt sedan dess?

– Det har verkligen skett en normförflyttning. Vi har fått bra respons från politiken och har växt med fler medlemmar, både mindre familjeföretag som Vegme och multinationella företag som Orkla och Findus – som ju inte bara håller på med växtbaserat. Det är det som är tjusningen med en sådan här branschorganisation, att man kan samlas både stora och små med ett gemensamt mål: Att öka konsumtionen av växtbaserat.

Vilka är de största utmaningarna?

– Att det finns för lite svenskproducerade råvaror och dåliga förädlingsmöjligheter. Dessutom behöver vi mer stöd från det offentliga. I dag finns det mycket stöd att söka som liten startup men nästan inget för den som vill skala upp verksamheten.

Ryktet säger att du fyllde år häromdagen. Hur firade du det?

– Haha, jag har nästan vant mig vid att fira min födelsedag i Almedalen. Jag firade tillsammans med en trevlig kollega, god glass och att titta på när en performance artist gestaltade ordet klimatångest.

AGNETA RENMARK

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019