Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Vegetarisk funktionsmat på framtidens lunchmeny

Framtidens lunch både lagas och levereras av en robot, den beställs via en app och har grönsaker som huvudingrediens. Det är några av trenderna i Fazers lunchrapport 2017.

Vegetarisk funktionsmat på framtidens lunchmeny
Foto: Fazerrapporten 2017

Fazer Food Services förutspår fem lunchtrender, baserade på rådande trender, attityder och konsumtionsmönster:

Vetenskaplig mat
Framtidens lunch ska inte bara vara god och mättande, den ska ska även hjälpa oss att slappna av, minska risken för förkylning eller öka vår kognitiva kapacitet.

Knäck distributionskoden
Den nya normen är att beställa lunchen via en app och få den levererad i stället för att gå på restaurang. I många fall är maten också tillagad av en robot.

Vegetariskt 3.0
Vegetariskt går från trend till vardagsmat. Grönsaken blir den nya styckdetaljen.

Gastronationalism
Svensk och internationell mat möts i nya fusioner. Traditionell husmanskost stöps om i nya innovativa former.

Lunch dygnet runt
Lunchen görs om från en stor måltid till flera mindre mål utspridda över arbetsdagen. Många väljer att äta sin lunch i ensamhet för att få egentid i en allt mer uppkopplad tillvaro.

2012 gjorde Fazer en undersökning om svenska folket lunchvanor. En uppföljande undersökning hösten 2016 visar att andelen som väljer vegetariskt, ekologiskt och närproducerat har ökat. 33 procent äter idag vegetarisk lunch minst en gång i veckan, mot 28 procent 2012. 21 procent väljer ekologiskt, en ökning med 5 procent, och 26 procent uppger att de väljer lokalproducerat, mot 18 procent 2012. Rädslan för fett och kolhydrater har minskat och man är mindre nitisk i sitt protein- och fiberintag. Den vanligaste lunchrätten är husmanskost (58%), följd av pasta (30%) och smörgås (27%).

Läs hela rapporten

Text: Carina Malm

 

 

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: