Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Visionär teknikoptimist tror på lejonmjölk i butikshyllan

Framtidens mat var temat när LivsmedelsFöreningen i går arrangerade sitt årliga trendseminarium. En av dem som delade med sig av sina tankar var futuristen och bio-hackaren Hannes Sjöblad från innovationshuset Epicenter.

Visionär teknikoptimist tror på lejonmjölk i butikshyllan
Hannes Sjöblad från innovationshuset Epicenter var bara en av alla spännande talare under LivsmedelsFöreningens trendseminarium.

Hannes Sjöblad beskriver sig själv som multientreprenör och visionär teknikoptimist, som jobbat med allt från att odla syrsor för att möta proteinskiftet till biohacking – vilket handlar om att optimera kroppens funktioner och hälsa med hjälp av tekniska framsteg.

– Min roll att hjälpa företag att speja på tekniktrender, sådant som inte är förutsägbart men som kan komma att innebär ett dramatiskt skifte som ställer gamla sätt att jobba på ända, säger han.

Han menar att biologi är på väg att bli en digital teknologi och ser en framtid där cellulär agrikultur blir allt viktigare. Som att producera kött utan djur, ägg utan höns och mjölk utan kor – att särkoppla matproduktion och jordbruk så att våra livsmedel kan produceras i princip var som helst.

– Det har talats mycket om labbodlat kött samtidigt som det både är dyrt och komplicerat. Problemet är att man inte får fram några muskelfibrer och därmed ingen bra konsistens, säger Hannes Sjöblad, som tror betydligt mer på växtbaserade köttsubstitut.

Däremot är han övertygad om att labbframställd mjölk har en god framtid och berättar om det amerikanska företaget Muufri, som startats av två indiska studenter som ympat in gener från ko i jästsvampar, som i sin tur kan producera mjölkprotein. För att få en mjölkliknande dryck krävs sedan tillsatser av växtfett, vatten och eventuellt berikning av olika vitaminer och mineraler.

– Kor har varit logiskt och enkelt att föda upp och mjölk i vårt gamla jordbrukssamhälle men med den här tekniken behöver man ju inte bara begränsa sig till just komjölk utan skulle kunna producera mjölk från vilket däggdjur som helst, säger Hannes Sjöblad, som tror att butikernas mejeridiskar kommer att se helt annorlunda ut i framtiden.

Eller vad sägs om helt nya sorters mjölk som exempelvis lejonmjölk, fladdermus eller narvalsmjölk?

Så när har vi den sortens mjölk i kyldiskarna?

– Det tar säkert en generation innan vi är där så räkna med sådär 30 år. Tekniken öppnar ju även upp helt andra möjligheter vad gäller till exempel produktion av humanmjölk. Tänk dig när kändisarna som i dag har ett eget vin ger sig in i detta!

AGNETA RENMARK

Annons: Nordic food industry fiskpinne
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Triolab Nyhetsbrev