Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Vitlök för ett friskare hjärta?

Kan vitlök förbättra hjärt- och kärlhälsan? Det ska en studie vid Skånes universitetssjukhus undersöka.

Vitlök för ett friskare hjärta?
Sandra Lindstedt, thoraxkirurg på Skånes universitetssjukhus, testar om vitlök kan ersätta läkemedel.

Vitlök är inte bara god som smaksättare i matlagning. Den har dessutom rykte om sig att vara allmänt välgörande. Men kan den också ersätta läkemedel när det gäller blodtryck, blodfetter och minska andelen plack i blodet? Det ska en studie inom verksamhetsområde kärl och thorax vid Skånes universitetssjukhus, SUS, undersöka.

– Jag har alltid varit intresserad av functional food, hur mat påverkar hälsan, säger Sandra Lindstedt, thoraxkirurg vid SUS i Lund.

Hon leder vitlöksstudien som ska pågå under ett år och var först orolig att inte få tillräckligt många att ställa upp i studien,. Det hade hon dock inte behövt vara.

– Trots att jag bara har gått ut och berättat om studien i begränsad form, så har det varit ett väldigt stort intresse att delta, berättar hon.

Rekrytering av deltagare till studien pågår och ett hundratal personer behövs. De ska dessutom uppvisa en viss risk att få hjärt- och kärlbesvär för att vara kvalificerade att delta. Därför ingår en grundlig kontroll av deltagarnas hjärta, mängden plack i kranskärlen, blodfetter och hudens cirkulation.

– Jag hoppas att studien ska bidra till att skapa mer kunskap om hur vi med hjälp av kost- och livsstilsval eventuellt kan bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa. Kan man ersätta läkemedel och till och med förebygga sjukdom genom val av livsmedel är det fantastiskt, säger Sandra Lindstedt.

Källa: Skånes universitetssjukhus

comments powered by Disqus
Annons: Morgondoppet2018
Annons: