Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

Vodkafabriken fixar handspriten

Kris föder kreativitet. När handspriten tryter samtidigt som Sverige befinner sig i ett extraordinärt läge ställer Lantmännens spritfabrik Reppe om produktionen till etanol.

Vodkafabriken fixar handspriten
Lantmännens spritfabrik Reppe i Lidköping ställer om från vodka till handsprit. Foto: Lantmännen.

Så tillverkas handsprit

Förutom denaturerad etanol (etanol som gjorts odrickbar) ingår även vatten och konsistensgivaren glycerol för att göra att handspriten går att smörja in på kroppen. Vissa producenter tillför även olika luktämnen.

Det faktum att handspriten tagit slut på många håll i landet har väckt kreativiteten hos både företag och universitet, som erbjudit sig att börja tillverka och leverera. 

I fredags valde därför Kemikalieinspektionen att göra ett undantag från reglerna om vem som får lov att leverera desinfektionsmedel, ett undantag som är giltigt till 30 juni. Normalt krävs att man finns upptagen på den så kallade artikel 95-listan.

Ställföreträdande generaldirektören Agneta Westerberg förklarade undantaget med att ”Sverige är i ett extraordinärt läge”.

En av dem som redan börjat leverera är Lantmännens spritfabrik Reppe i Lidköping. Normalt har man drycken Svensk Vodka framställd på vete i tankarna, under kommande veckorna kommer man att öka produktionen av etanol.

Närmare 700 000 liter 96-procentig etanol kommer att rulla ut från Lantmännen på sex veckor och rakt in i de verksamheter där det behövs, såsom apotek och sjukvård. Där kommer etanolen att förädlas till handsprit och desinfektion.

Landsbygdsminister Jennie Nilsson, som i måndags fick en digital rundvandring i fabriken, är imponerad:

– Som landsbygdsminister är jag stolt över att se allt hårt arbete i de gröna näringarna. Och som medborgare i Sverige är jag tacksam för att samhället visar sig som starkast när vi behöver det som mest.

AGNETA RENMARK

Annons: Krav
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Skeppsbron 28, 4tr
111 30 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: