Livsmedel.se

LivsmedelsFöreningen och Livsmedel i fokus

WHO uppmanar till skatt på sockrade drycker

WHO vill öka skatten på söta drycker med 20 procent. Det skulle leda till en minst lika stor minskning av konsumtionen och reducera risken för övervikt, typ 2-diabetes och karies. Det slår WHO fast i sin rapport som presenterades den 11 oktober.

WHO uppmanar till skatt på sockrade drycker

En dryg tredjedel av världens vuxna befolkning är idag överviktiga. Fetma ökar bland barnen, ungefär 42 miljoner barn under 5 år är överviktiga eller feta, hälften av dem lever i Asien och en fjärdedel i Afrika. Antalet diabetiker ökar, från 108 miljoner 1980 till 422 miljoner 2014.

- Näringsmässigt sett behöver kosten inte innehålla socker. WHO:s rekommendation är att äta mindre än 10 energiprocent enkla sockerarter. Det innebär mindre än ett glas (250 ml) läsk per dag, säger dr Francesco Branca, chef för WHO:s avdelning för nutrition för hälsa och utveckling.

Enligt rapporten visar nationella kostvaneundersökningar att drycker och andra livsmedel som har ett högt sockerinnehåll kan vara en viktig källa till onödiga kalorier, särskilt hos barn och ungdomar. Rapporten pekar ut riskgrupperna, de som har en hög sockerkonsumtion. Det är oftast personer med låga inkomster som är mer känsliga för prishöjningar, därför skulle en extra skatt få effekt på deras konsumtion.

Även i Sverige pågår det diskussioner om skatt på socker, senast i en debattartikel i DN den 11 oktober. Här skriver åtta ledande fetmaforskare att Sverige måste utveckla en nationell strategi för att motverka barnfetma. I dag uppskattas 17 procent av barnen i åldrarna sju till nio år vara överviktiga. I debattartikeln lyfter forskarna frågan om en eventuell sockerskatt och menar att den inte skulle lösa allt. Effekten beror på flera faktorer, till exempel hur känslig efterfrågan är för prisökningar och om konsumenterna i stället väljer andra onyttiga produkter.

Text: Anna K Sjögren

Källor: WHO

DN Debatt

Annons: Bergström FSCC
Livsmedel i fokus

Svetsarvägen 7
171 41 Solna
Tel +46 8 728 24 00
redaktionen@livsmedelifokus.se

Kontakta oss
LivsmedelsFöreningen

Nybrogatan 39, 1 tr
114 39 Stockholm
Tel +46 8 714 50 45
info@livsmedel.se

Kontakta oss LivsmedelsFöreningens integritetspolicy
Annons: Nyhetsbrev Empack2019