Det senaste från livsmedelsbranschen
samlat på ett ställe

Räkfisket tappar MSC-märkningen: “Det är komplext”

Från och med den 25 april är räkfisket i Skagerak, Kattegatt och Norskarännan suspenderat från MSC. Det innebär att det inte längre kommer att vara möjligt att köpa färska MSC-certifierade räkor i Sverige.

Agronod får fortsatt stöd: “Vi är mer än redo”

Jordbruksverket beviljar Agronod fortsatt finansiering för att bygga klart den nationella dataplattformen för delning av jordbruksdata, där 800 lantbrukare redan i dag delar sin data.

Premium möter premium: ”Alla vinner på att samarbeta”

Malmö Chokladfabrik och Lejonet & Björnen har en glass ihop, en krämig vit chokladglass som kombineras med syrlig hallonsylt.
– Vi älskar att samarbeta med andra matföretag, säger Jens Fylkner, delägare av Malmö Chokladfabrik.

Håll koll på din bransch i nutid

Livsmedel i fokus ger dig livsmedelsbranschens senaste och viktigaste nyheter. Varje dag, på sajten. Eller två gånger per vecka, rakt ner i din inbox.

Arla lanserar en digital skolfrukostguide

Arla lanserar ett nytt digitalt verktyg för att hjälpa skolor runt om i landet att komma i gång med frukostservering. Förhoppningen är att fler skolor börjar servera frukost och att fler elever på så sätt får en bättre start på dagen.

Ny studie: Svenskproducerad mat i topp

Att maten är svenskproducerad en av de viktigaste faktorerna vid valet av mat och dryck i butik, enligt en färsk attitydundersökning från Demoskop som Svenskmärkning AB står bakom. Ägg, mjölk, fågel, potatis, nötkött och fläskkött är de varor som svenska folket tycker är viktigast att köpa av svenskt ursprung.

Livsmedelsbranschen enade kring gemensam klimatberäkning: “Nytta för konsumenterna”

En ny och enhetlig beräkningsmetod som Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel tagit fram ska förenkla jämförelser kring livsmedels klimatpåverkan.
– Det är självklart att man måste jämföra äpplen med äpplen, säger Karin Brynell, vd för Svensk Dagligvaruhandel.

Nordiska ministrarna säger nej till köttskatt

Att utveckla en köttskatt skulle slå hårt mot nordiskt jordbruk – till nackdel för både bönder, klimatet och konsumenterna. Det menar Sveriges, Finlands och Norges jordbruksministrar i en skarp replik på DN Debatt.

Producenter minskar matsvinnet i samarbete med MatRätt: “Win-win”

I MatRätts butiker samarbetar Räddningsmissionen med livsmedelsproducenter för att ta vara på överskott av livsmedel, minska matsvinn och samtiisgt bekämpa matfattigdom och erbjuda arbetsträning. Paulig och Arla är några av dem som bidrar.

Här är de nya siffrorna för matsvinnet: “Fler behöver göra mer”

Livsmedelsavfallet från industrin motsvarar 29 kilo per person och år och utgör 25 procent av det totala livsmedelsavfallet. Detta enligt nya siffror från Naturvårsverket.

No items found
Tidningen
No items found

Livsmedel i fokus är tidningen som håller dig uppdaterad med nyheter från branschen. Tidningen ägs, drivs och produceras av nätverket Livsmedel i fokus.

Du behöver logga in med dina medlemsuppgifter
eller bli medlem för att läsa tidningen.

Branschevent

Det händer mycket i livsmedelsbranschen. Här tipsar tidningens reporter Marit om kommande event för branschen.

9 apr–11 apr

11 apr–11 apr

25 apr–25 apr

29 maj–30 maj

15 maj–16 maj

21 maj–21 maj

Årsmöte 2024 – Torsåker gård

Torsåker gård, Upplands Väsby

Läs mer

11 sep–13 sep

Livsmedelsdagarna 2024

Halmstad, Tylösand

Läs mer

15 mar–31 dec

Marit Nordkvist

Redaktör på
Livsmedel i fokus

Saknar du något i vår nyhetsbevakning?

Tipsa tidningens reporter Marit!